Veelgestelde vragen over PGT van zorgprofessionals
-
PGT is in principe mogelijk totdat de vrouw 40 jaar is. Bij uitzondering kan het tot 41 jaar. De reden hiervoor is dat de kans op zwangerschap, ook na PGT, afneemt met de leeftijd. Na het 43e levensjaar vergoedt de verzekeraar een ivf-behandeling niet meer.
-
Een voorwaarde voor PGT is dat de in de familie aangetoonde mutatie (variant) zeker of vrijwel zeker ziekmakend is, dus klasse 4 of 5.
-
PGT met donorzaad is eventueel mogelijk, echter niet in alle transportcentra. Er is een aantal voorwaarden aan verbonden die nagegaan moet worden. De voorbereiding voor de PGT is aanmerkelijk ingewikkelder bij het gebruik van donorzaad en duurt dus langer.
-
PGT is in principe mogelijk op ingevroren eicellen. Het heeft de voorkeur de eicellen te laten invriezen in een ivf-centrum waar ook PGT wordt uitgevoerd (Maastricht UMC+, UMC Utrecht, UMC Groningen of Amsterdam UMC).
-
Als een paar consanguïn (bloedverwant) is, is PGT in principe mogelijk. Wel is gebleken dat er vaker technische problemen optreden omdat het DNA van de partners veel gelijkenis kan vertonen. Daarom adviseren wij in plaats van PGT een Preconceptie Carrier Test (PCT) om na te gaan of beiden drager zijn van dezelfde autosomaal recessieve aandoening(en). Het aanvraagformulier van de Preconceptie Carrier Test vindt u op de website van Klinische Genetica Maastricht UMC+.
-
Een kopie van de originele uitslag van het DNA- of chromosomenonderzoek moet bij de aanmelding voor PGT worden meegestuurd. De uitslag moet up-to-date zijn.
-
De duur van het PGT-traject (van verwijzing tot start behandeling) is heel verschillend en hangt sterk samen met de indicatie. Sommige paren kunnen starten binnen enkele maanden, andere moeten lang wachten, soms wel 2 jaar. Paren worden bij de intake ingelicht hoe lang de voorbereidingstijd voor hen bij benadering is.
-
Een huisarts kan verwijzen voor PGT. Het is wel nodig dat er uitgebreide genetische gegevens worden meegestuurd. Vaak is het nodig die alsnog op te vragen bij een klinisch genetische afdeling.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.
Direct verwijzen? Gebruik het verwijsformulier.