Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

PGT stap voor stap

Ivf-behandeling

Bij PGT wordt vrijwel altijd ICSI toegepast. ICSI is een ivf-methode waarbij een zaadcel in een eicel wordt geïnjecteerd. Na de bevruchting beginnen de eicellen zich te delen. We spreken dan van embryo’s. Na 3 tot 5 dagen bestaat het embryo uit gemiddeld 8 tot 60 cellen. 

De ivf-behandeling omvat de volgende stappen:

  • Enkele weken voordat de ivf-behandeling start, begint de vrouw met het slikken van de anticonceptiepil.
  • De behandeling begint met het zelf zetten van de eerste hormooninjecties die noodzakelijk zijn om de eigen hormoonproductie stil te leggen.
  • Na 12 tot 14 dagen gaat de vrouw zelf FSH-injecties zetten. Deze injecties brengen de eicellen tot rijping.
  • Tijdens de behandeling worden meerdere echo’s gemaakt om de rijping van de eiblaasjes te volgen. Als er voldoende eiblaasjes zijn (meestal na 10 tot 14 dagen), volgt de eicelpunctie: met pijnstilling wordt het vocht met daarin de eicellen uit de eiblaasjes opgezogen. Gynaecologen noemen dit ‘het oogsten van de eicellen’. Een eicelpunctie duurt 15 tot 30 minuten.
  • Na de eicelpunctie worden de eicellen in het ivf-laboratorium bevrucht met de ICSI-methode.
  • Nadat de eicellen in het ivf-laboratorium zijn bevrucht, beginnen ze zich te delen. Wanneer de eicellen gedeeld zijn, spreken we van embryo’s. Na 3 tot 5 dagen bestaat het embryo uit gemiddeld 8 tot 60 cellen.

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Maastricht UMC+, UMC Utrecht, UMC Groningen of Amsterdam UMC kan u hier meer over vertellen.

Bevruchting eicel door zaadcel in het ivf-lab in kader van PGT-behandeling
Bevruchting van een eicel door een zaadcel in het ivf-laboratorium
Sluit de enquête