Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

PGT stap voor stap

Ivf-behandeling

Bij PGT wordt vrijwel altijd ICSI toegepast. ICSI is een ivf-methode waarbij een zaadcel in een eicel wordt geïnjecteerd. Na de bevruchting beginnen de eicellen zich te delen. We spreken dan van embryo’s. Na drie tot vijf dagen bestaat het embryo uit gemiddeld acht tot zestig cellen. 

De ivf-behandeling omvat de volgende stappen:

  • Enkele weken voordat de ivf-behandeling start, begint de vrouw met het slikken van de anticonceptiepil.
  • De behandeling begint met het zelf zetten van de eerste hormooninjecties die noodzakelijk zijn om de eigen hormoonproductie stil te leggen.
  • Na twaalf tot veertien dagen gaat de vrouw zelf FSH-injecties zetten. Deze injecties brengen de eicellen tot rijping.
  • Tijdens de behandeling worden meerdere echo’s gemaakt om de rijping van de eiblaasjes te volgen. Als er voldoende eiblaasjes zijn (meestal na tien tot veertien dagen), volgt de eicelpunctie: met pijnstilling wordt het vocht met daarin de eicellen uit de eiblaasjes opgezogen. Gynaecologen noemen dit ‘het oogsten van de eicellen’. Een eicelpunctie duurt vijftien tot dertig minuten.
  • Na de eicelpunctie worden de eicellen in het ivf-laboratorium bevrucht met de ICSI-methode.
  • Nadat de eicellen in het ivf-laboratorium zijn bevrucht, beginnen ze zich te delen. Wanneer de eicellen gedeeld zijn, spreken we van embryo’s. Na drie tot vijf dagen bestaat het embryo uit gemiddeld acht tot zestig cellen.

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Maastricht UMC+, UMC Utrecht, UMC Groningen of Amsterdam UMC kan u hier meer over vertellen.

PGD
Sluit de enquête