Koninklijke onderscheiding voor Christine de Die-Smulders

Locoburgemeester van Maastricht, Johan Pas verraste prof. dr. Christine de Die-Smulders zeer recent met een eervolle onderscheiding. Ze werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. 
Christine de Die-Smulders gedecoreerd

Zo'n veertig jaar geleden maakte De Die-Smulders de overstap van huisarts naar klinisch geneticus in opleiding. Het specialisme stond begin jaren tachtig nog in de kinderschoenen. Als jonge wetenschapper durfde zij bovendien te kiezen voor de pas opgerichte universiteitskliniek in Maastricht. Zoals het een academicus betaamt, heeft zij veel publicaties op haar naam staan, is ze betrokken bij menig project, heeft ze een aantal internationale samenwerkingsverbanden opgezet en begeleidt ze patiënten bij erfelijkheidsvraagstukken.

PGT

In 2012 werd De Die-Smulders benoemd tot eerste hoogleraar PGT. PGT staat voor preïmplantatie genetische test. Met behulp van PGT kan voorkomen worden dat wensouders een ernstige erfelijke ziekte doorgeven aan hun kind. Na 25 jaar PGT in Nederland zijn er inmiddels al meer dan 1.000 kinderen geboren zonder de ernstige erfelijke ziekte waarvoor de ouders PGT vroegen. PGT is vaak onderwerp van gesprek in de maatschappij en de politiek. De Die-Smulders weet een grote rol te spelen in het ethische debat. 

Waardering

Niet alleen oogst zij waardering van collega's en vakgenoten maar ook de vele paren die zij begeleid heeft bij het vervullen van hun kinderwens, dragen haar een warm hart toe. "Deze onderscheiding voelt als een erkenning. Ik ben er erg trots op en hoop dat het mijn team inspireert dit belangrijke werk voort te zetten," lacht De Die-Smulders verguld. 

Het Maastricht UMC+ is als enig umc in Nederland vergunninghouder voor PGT. Meer info over PGT vindt u op de website van PGT Nederland.

Sluit de enquête