Informatieve podcast 'Zieke Erfenis'

Bent u belast met een erfelijke aandoening of bent u drager? Twijfelt u over erfelijkheidsonderzoek? Weet u niet goed hoe u uw familie moet inlichten of hoe u uw zorgen bespreekbaar maakt? Luister dan naar de podcast 'Zieke Erfenis' van de EO.

EO-journalist en podcastmaker Nicole de Jong heeft 50 procent kans om drager te zijn van een hersenaandoening: de Katwijkse ziekte. In de podcast Zieke Erfenis gaat Nicole in gesprek met dragers en risicodragers van een erfelijke ziekte over de keus om zich wél of niet te laten testen. Tegelijkertijd onderzoekt ze die vraag ook voor zichzelf en neemt ze een besluit of ze daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.

De podcast telt meerdere afleveringen. In aflevering 3 gaat Nicole in gesprek met klinisch geneticus Sonja de Munnik brengt ze een bezoek aan het laboratorium van het PGT-centrum in het Maastricht UMC+. Het onderwerp kinderwens komt aan bod. Welke mogelijkheden hebben wensouders als ze een ernstige erfelijke aandoening niet willen doorgeven aan hun kinderen? 

Heeft u naar aanleiding van deze podcast vragen? Neem dan contact op met uw huisarts of een verwijzing naar een klinisch geneticus zinvol is. 

Meer weten over een erfelijke aandoening en kinderwens? Bezoek de website van PGT Nederland over de preïmplantatie genetische test. 

Meer info vindt u op de EO-website. De podcast is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en in elke podcastapp. 

Sluit de enquête