Promotie Yil Severijns: My, your or our decision?

4 april 2024
Op 4 april 2024 verdedigt Yil Severijns haar proefschrift ‘My, your or our decision? Exploring, understanding, and optimizing the decision-making process for couples at risk of transmitting a genetic disease to their offspring’. Hierin beschrijft ze de complexiteit van het reproductieve besluitvormingsproces voor paren met een verhoogd risico op een kind met een erfelijke aandoening en een kinderwens.

4 april 2024, 13.00 uur
Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht

Promotie Yil Severijns ‘My, your or our decision? Exploring, understanding, and optimizing the decision-making process for couples at risk of transmitting a genetic disease to their offspring’

Promotoren: prof. dr. Christine de Die-Smulders en prof. dr. Hein de Vries.
Co-promotor: dr. Liesbeth van Osch

Over het proefschrift

Het realiseren van een kinderwens is voor velen een belangrijk thema in het leven. Helaas is het krijgen van een gezond kind niet altijd vanzelfsprekend. Paren met een verhoogd risico op een kind met een erfelijke aandoening staan voor een lastige keuze bij het nastreven van hun kinderwens. Diverse factoren, zoals het type en de ernst van de erfelijke aandoening, evenals het risico op overerving, spelen een rol in deze reproductieve beslissing. 

Het proefschrift genaamd ‘My, your or our decision? Exploring, understanding, and optimizing the decision-making process for couples at risk of transmitting a genetic disease to their offspring’ beschrijft de complexiteit van het reproductieve besluitvormingsproces voor paren met een verhoogd risico op een kind met een erfelijke aandoening en een kinderwens. 

Daarnaast beschrijft het de ontwikkeling en evaluatie van een online keuzehulp om paren met een verhoogd risico op een kind met een erfelijke aandoening en een kinderwens te ondersteunen bij het maken van een reproductieve keuze. In dit proefschrift wordt tevens aandacht besteed aan de rol van de beslissingspartner in reproductieve besluitvorming, omdat hier nog weinig over bekend is.

Sluit de enquête